Livsstil

Våra Clean Beauty-produkter: Veganska, hållbara, plastfria

Clean beauty-produkter

Allt fler kvinnor – och även män – väljer att bli medvetna konsumenter, och kosmetikbranschen är inget undantag. ”Clean beauty”-filosofin bygger på principen ”less is more”. Den här typen av hudvårdsprodukter innehåller för det mesta bara ingredienser som verkligen behövs och inga tveksamma substanser som mikroplast eller mineralolja. I många fall är cleanbeauty-produkterna också veganska.

Vad betyder clean beauty 

“Begreppet ”clean” är faktiskt inte nytt, i alla fall inte för BABOR.” (Andrea Weber, forsknings- och utvecklingschef) 

Begreppet ”cleanbeauty” kan fortfarande användas som beteckning på vilken produkt som helst. Detta innebär att det ofta kan missbrukas i samband med olika reklamkampanjer. Clean beauty handlar egentligen om att skapa rena ”ärliga” hudvårdsprodukter, som är säkra för både konsumenten och miljön. Det levs bara upp till begreppet ”clean beauty” levs bara upp om det finns en transparens både med innehållsförteckning och tillverkningsprocessen för produkten. 

Clean beauty: Vilka ingredienser är tveksamma? 

Bestämmelserna för vilka ingredienser som är tveksamma beror på var du bor. I Europa reglerar EU:s kosmetikalagstiftning användningen av viktiga ingredienser i kosmetika, till exempel UV-filter, konserveringsmedel och färgämnen. Listan över förbjudna ingredienser innehåller för närvarande över 1 300 substanser. I USA, där det inte finns någon liknande förteckning, är situationen en helt annan. Här fungerar marknaden enligt företagens egna beslut, som baseras på regelbundna marknadsundersökningar. Samtidigt har kosmetikbranschen i USA tagit fram en egen definition av begreppet ”cleanbeauty”. För konsumenten innebär detta svårighet att fatta rätt beslut vid köp av globalt tillgängliga produkter på nätet.

Varför blir ”clean beauty” allt mer relevant? 

Idag har konsumenterna tillgång till mycket mer information än tidigare, och är uppmärksamma på transparens när de fattar sina köpbeslut. Detta gäller för både mat och produkter från många olika branscher, inklusive kosmetikbranschen. Allt fler konsumenter säger att de har känslig hud som lätt blir irriterad. En orsak till detta kan vara att man har en för verksam och kraftfull hudvårdsrutin, men det stigande antalet personer med känslig hud kan också på miljörelaterade faktorer, till exempel mikropartiklar eller skärmstrålning från digitala enheter. Clean beauty innebär transparens och skönhetsprodukter för känslig hud.  

Tål huden ansiktskrämer utan kemiska tillsatser bättre? 

Det finns egentligen inga ansiktskrämer utan kemiska tillsatser, eftersom även naturliga ingredienser har en kemisk struktur, vilket innebär att de på ett sätt också faktiskt är kemiska substanser. Det är detta som gör filosofin bakom ”cleanbeauty”, alltså kosmetikprodukter utan onödiga kemiska tillsatser, så praktisk och lätt att uppnå. Personer med känslig hud tål dessa produkter bättre av den enkla anledningen att sannolikheten för att huden ska reagera är större ju fler ingredienser man tillsätter. Eftersom det inte finns någon allmän definition av cleanbeauty, och eftersom de ingredienser som anses som tveksamma varierar från tillverkare till tillverkare är det viktigt med transparent kommunikation när det gäller cleanbeauty.  

Vad är skillnaden mellan clean beauty och ekologiskt? 

Clean beauty är inte alls samma sak som ekologiskt! I ekologiska produkter används endast växtbaserade och naturliga ingredienser, medan clean beauty-produkter fokuserar på transparens och maximalt kundförtroende när det gäller högpresterande hudvårdsprodukter. 

”Less is more” är dock ett begrepp som gäller för både ”clean beauty” och de ekologiska produkterna. En produkt anses som clean om den innehåller så få och så säkra ingredienser som möjligt. Begreppet ”clean” innebär inte ”bättre än”, snarare ”fri från” eller ”utan”, till exempel utan mikroplast eller parabener.  Det är viktigt att förstå att även syntetiska ingredienser kan vara ekologiskt hållbara och ofarliga, på samma sätt som naturliga ingredienser kan vara miljöskadliga och tveksamma.   

Miljövänliga hudvårdsprodukter: Är clean beauty-produkter ekologiskt hållbara? 

Många av de förpackningar som används inom kosmetikaindustrin kan inte återvinnas eller brytas ned. Det är en utmaning att skapa hållbara förpackningsalternativ för kosmetikprodukter, eftersom det är svårt att hitta miljövänliga alternativ som ser attraktiva ut. Trots detta lägger man stor vikt på förpackningen när det gäller clean beauty-produkter, så att de även är miljövänliga val.   

Vi är övertygade om att det är de små förändringarna som gör den stora skillnaden. Med vår DOCTOR BABOR CLEANFORMANCE-serie tar vi ett steg mot en bättre framtid: Vi använder återvinningspapper från hållbart skogsbruk med FCS-certifiering i förpackningarna till våra CLEANFORMANCE-produkter. De flesta av våra förpackningar är gjorda av glas men även tuberna tillverkas av 30 % återvunnen plast. Alla våra produkter är helt fria från mikroplast. Hela produktionen på BABOR är dessutom CO2-neutral, därför älskar miljön våra produkter extra mycket!  

Clean beauty: Vilka ingredienser avstår BABOR från? 

BABOR är ett tyskt företag som har ståför unik kvalitet, hållbar utveckling och ansvarsfullt användande av naturens resurser. Det hållbara arbetssättet kring produktion och distribution är något som funnits med under många år i företaget. Alla produkter tillverkas hos oss i den tyska staden Aachen. DOCTOR BABOR CLEANFORMANCE cleanbeauty-serien består av exklusiva veganska hudvårdsprodukter av hög kvalitet som håller vad de lovar och är naturliga och härliga att använda. CLEANFORMANCE är en serie av högpresterande hudvårdsprodukter med ”clean”-kvalitet, med upp till 98 % naturliga ingredienser, kombinerat med innovativa pre- och probiotiska komplex.   

Vårt mål är att komma så nära 100 % naturliga ingredienser som möjligt och samtidigt producera effektiva produkter med bra textur och kvalité. Därför tillåter vi endast mycket små mängder syntetiska ingredienser i våra produkter, och bara om de verkligen behövs. Vi använder enbart ingredienser som främjar hudens hälsa och har åtagit oss att enbart tillverka effektiva produkter som håller vad de lovar.   

BABORS CLEAN BEAUTY-GUIDE 

  •  UTAN PARABENER 
  •  UTAN SILIKON 
  •  UTAN GLUTEN 
  • UTAN LAKTOS 
  • UTAN MIKROPLAST 
  • UTAN MINERALOLJA   
  • UTAN PARFYM   
  • UTAN INGREDIENSER FRÅN DJURRIKET

Hälsosam skönhet: Veganska hudvårdsprodukter 

DOCTOR BABOR CLEANFORMANCE 

DOCTOR BABOR CLEANFORMANCE är clean beauty-produkter, eftersom de är helt fria från mikroplast, silikon, parabener, laktos och gluten och produceras utan mineralolja eller parfym. Vår clean beauty-serie ger dig fräsch hy med fin lyster – som om du just hade varit på morgonpromenad. Pre- och probiotika verkar främjande på hudens hälsa och blodcirkulation, stärker hudens naturliga skyddsbarriär och skyddar huden mot påverkan från miljön. Alla produkter i serien är 100 % veganska. Barkextrakt från rödlönn skyddar huden tack vare sina starka antioxiderande egenskaper, som gör huden stark och elastisk. Extraktet är den första ekologiskt hållbara och kliniskt testade kosmetikaingrediensen ur återvunnen rödlönnsbart.   BABOR

BABOR

Skribent och expert