Hudproblem

Våtrakning eller torrakning: Vilket år bättre? 

Våtrakning med hyvel och rakskum eller torrakning med rakapparat? Vad är skillnaden? Vilket är bättre för huden, eller är det individuellt?  

Torrakning 

Torrakning är rätt val för män med känslig hy som har bråttom och inte tycker att det gör något om huden inte är helt slät! 

Fördelarna med torrakning: 

Torrakning går fortare och irriterar inte huden lika mycket, eftersom rakbladen i rakapparaten inte kommer lika nära huden. 

Nackdelarna med torrakning:

En rakapparat kan inte avlägsna ansiktshår lika effektivt som en rakhyvel med riktigt vassa blad. Om skägget växer fort kan det hända att man ser skäggstubben redan efter några timmar. 

Våtrakning 

Våtrakning är rätt val för män med robust hy utan tendens att få finnar eller röda fläckar, och för män som vill erhålla ett perfekt slätt resultat! 

Fördelarna med våtrakning:

Med våtrakning erhåller du ett exakt och garanterat slätrakat resultat! 

Nackdelarna med våtrakning:

Våtrakning tar längre tid än torrakning, och det krävs mer övning för att undvika skärsår eller att huden irriteras. 

Hur ofta ska jag raka mig? 

Gillar du slätrakat? I så fall måste du raka dig varje dag, vilket är en särskild påfrestning för huden. Det är bättre om du väntar 2–3 dagar mellan varje tillfälle. Det finns faktiskt en fördel med det: Många kvinnor föredrar män med skäggstubb! 

Så här förbereder du huden innan du rakar dig: 

Om du vill raka bort ett helskägg ska du börja med att korta skägget till några millimeter med en trimmer, så att de långa hårstråna inte fastnar i rakhyveln. 

Torrakning: Instruktioner och tips 

Torrakning går snabbt och lätt och är skonsamt för huden. Vi visar hur man gör! 

Så här får du ett perfekt resultat: 

  • Eldriven rakapparat 

Sköta skägget: Torrakning 

Steg 1: Rakning utan vatten 

För torrakning behöver du varken rakskum eller rakgel. Använd en eldriven rakapparat. Se till att huden är helt torr, eftersom rakapparaten i så fall får bättre grepp om skäggstråna. För rakapparaten i 90° vinkel över skägget och tryck den samtidigt lätt mot ansiktet. Om du använder en roterande rakapparat kan du raka skägget med cirklande rörelser. Rengör rakapparaten efter rakningen, så håller den längre. Byt ut rakhuvudet med jämna mellanrum. 

 Våtrakning: Instruktioner och tips 

Här får du veta vad du behöver för ett perfekt resultat med rakhyvel och skum, och vilka produkter du ska använda efter rakningen. 

Så här får du ett perfekt resultat: 

  • Rakhyvel 
  • Rakgel 

Sköta skägget: Våtrakning 

 Steg 1: Applicera rakgel 

Om du vill att rakningen ska vara skonsam mot huden och ge perfekt resultat ska du helst använda ett smidigt, transparent rakgel i stället för fast rakkräm. Gelet förebygger hudirritation och stimulerar cellförnyelsen efter rakning. Fukta ansiktet med varmt vatten och fördela rakgelet i skägget med cirklande rörelser tills det bildas ett skum.  

After shave: Den bästa produkten efter rakningen  

Vare sig du väljer våtrakning eller torrakning ska du följa upp rakningen med samma produkt, nämligen en after shave.  

Steg 2: Vårda huden med after shave  

Skölj ansiktet med rikligt med vatten efter rakningen för att avlägsna avskurna skäggstrån och rester av rakskum. Torka ansiktet med en ren, mjuk handduk. Lägg sedan på after shave-lotion, eller ännu hellre after shave-balsam i form av ett uppfriskande after shave-serum för att lugna huden efter rakningen. Se till att after shave-produkten motverkar hudirritation och har en läkande effekt på små skärsår.  

Applicera till slut en passande ansiktskräm för herrar. Det är länge sen hudvårdsrutinen för män endast var att använda after shave efter rakningen. Hudvårdsprodukter för ansiktet och ögonen som anpassats särskilt för huden på män reducerar porernas storlek och gör huden frisk och rosig. Dessutom kan huden återhämta sig snabbare efter rakningen! 

Så här rakar du dig utan att irritera huden: 

Kontrollera att rakbladen är riktigt vassa innan du börjar! Håll rakhyveln lätt på snedden och för den med lätt tryck över huden mot hårväxten medan du drar åt huden med andra handen. Så erhåller du ett exakt och slätrakat resultat! Skölj av rakhyveln efter varje drag för att få bort alla hårstrån från rakbladen.  

Ansiktskräm för män: De här produkterna hjälper irriterad hud efter rakningen! 

En bra ansiktskräm är oumbärlig för män som rakar sig ofta! Under rakningen utsätts huden för enorma påfrestningar från rakbladen och kan börja klia eller bli röd. Med rätt hudvårdsprodukter kan du förhindra inflammation och få huden att återhämta sig. 

Tips för torr- och våtrakning 

Så här undviker du irriterad hud efter rakningen: 

Om du använder en oskarp rakhyvel behöver du inte bli förvånad om huden reagerar. Byt ut rakbladen när du har använt dem ca. 10 gånger, och följ bruksanvisningen för rakhuvudet på rakapparaten. 

Det här hjälper mot invuxna skäggstrån: 

Använd en peeling ungefär två gånger i veckan, helst dagen innan du rakar dig. Om du har känslig hud räcker det om du använder peelingprodukten en gång i månaden. På så sätt har invuxna skäggstrån och oren hy inte en chans! 

Raka på rätt sätt: Vilken riktning ska jag välja? 

Börja med kinderna, fortsätt med halsen och hakan och avsluta med det känsliga partiet runt munnen, där du måste vara särskilt försiktig. 

Raka på rätt sätt: Ska jag raka med eller mot skäggväxten? 

För ett exakt resultat stramar du åt huden med andra handen och rakar skägget mot skäggväxten. Om du har känslig hy som ofta irriteras ska du raka åt samma håll som skägget växer! 

Rengör och lägg undan rakhyveln! 

Om du vill att rakbladen ska hålla länge utan att förlora sin skärpa eller rosta ska du alltid rengöra rakhyveln eller rakhuvudet på din elektriska rakapparat direkt efter rakningen. Använd varmt vatten och avlägsna alla rester av rakskum och skäggstubb. Låt rakhyveln lufttorka och lägg den sedan helst i en ren necessär. BABOR

BABOR

Skribent och expert